Translate

søndag den 24. januar 2016

Arla Unika - Ask

Arlas Unika initiativet er godt beskrevet i et par Youtube videoer, "Verdens bedste ost skal laves i Brabrand" og "Arla satser på gourmetoste på Tistrup Mejeri".

Ask er et af Arlas nye håb i Arla Unika serien. Når man står i butikken kvier man sig noget ved at betale prisen på de 59,95 kr. for Ask, en ost på 165 gram, hvilket giver en imponerende kilopris på 363,50 kr.! 

Lad os håbe, det er pengene værd!


Som de fleste af Unika-ostene bliver Ask lavet på et mindre Arla-mejeri, i dette tilfælde Troldhede Mejeri i Vestjylland. Produktionen er beskeden, og osten laves pt. kun en enkelt dag om ugen.

Ask er i udgangspunktet en klassisk hvidskimmelost. Men herfra stikker den af fra feltet. Den er nemlig efterfølgende røget via saltlage og rullet i aske (heraf navnet). På den led er den, som Arla selv er inde på i sin produktbeskrivelse, lidt i familie med almindelige danske rygeoste.


Når man efter den obligate hvileperiode ude af køleskabet på et par timers varighed frigør osten fra sin indpakning (alm. ostepapir) er første indtryk en almindelig hvidskimmelost, der bare er blevet lidt snavset i skorpen. 



Osten er stort set lugtfri. Og når man sætter tænderne i den første bid er det uden de store forventninger - der er vel tale om en ganske almindelig brie, tænker man.

Men hold da op!

Det første indtryk er en ren eksplosion. Arla beskriver det som "røg, umami, bacon og vilde svampe". Det skal man nok være gourmet-kok for at kunne genkende 100%. Men det med røg og bacon kan jeg godt være enig i. Umami beskrives på Wikipedia sådan: "The sensation of umami is due to the detection of the carboxylate anion of glutamate in specialized receptor cells present on the human and other animal tongues". Umami er således en samlebetegnelse for glutamat-varianter, der fungerer som smagsforstærkere i lighed med natriumglutamat, som de fleste kender fra husholdningen under betegnelsen "det tredje krydderi". 


Hvorvidt der faktisk er sådanne kemiske processer i gang i osten må være op til kemikere at afgøre. Givet er det i hvert fald, at Ask er en meget intens og mundvandsfrigørende fortolkning af den klassiske hvidskimmelost. Det er en fed ost (70%, 43% i udgang), hvilket også røber sig i munden, når det første intense smagschok har lagt sig. Den samlede oplevelse er faktisk så intens, at man kvier sig ved at synke osten og blot har lyst til at gnaske videre.

Nu kan man så spørge, hvordan med den der aske, som osten er rullet i? Kan det virkelig være sundt? Varedeklarationen røber, at vi har med E153 at gøre, der er et almindeligt brugt tilsætningsmiddel til farvning af bl.a. lakrids. Søger man på nettet, finder man f.eks. en udtalelse fra 2012 fra det europæiske fødevaresikkerhedskontor (EFSA), der konkluderer, at "the reported uses and use levels is not of safety concern". Med andre ord - det er ufarligt.

Et forbehold har man dog mht. antallet af nanopartiker (< 100 nm). Hvis antallet af sådanne overstiger de indberettede mængder, vil anbefalingen kunne ændre sig, skriver kontoret.

Givet er det, at forskerne fortsat bekymrer sig om netop E153 i forhold til fødevaresikkerhed og nanopartiker, hvilket en Politiken artikel fra 2013 behandler ("Forskere skal undersøge om nanopartikler i slik er farligt"). Juryen er vist fortsat ude på det punkt. Er du derfor lidt hysterisk med tilsætningsstoffer, så hold dig fra Ask. 

Og alle vi andre? Spis løs - det er en VIRKELIG lækker ost!

På Arlas Unika side føres der en liste over de butikker, der aktuelt forhandler Unika-oste.

- - - 

Ostens modning: 

Samlet vurdering: 




Ingen kommentarer: