Translate

torsdag den 11. februar 2016

Litteratur på dansk om ost

Camilla Bojsen-Møller: Ost på bordet - guide, opskrifter og tilbehør, Samvirke 2015, 1. udgave, 151 sider. Osteguide og kogebog med 40 madopskrifter, der alle har ost som tema.
Biblioteket  Saxo

Juliet Harbutt: Alverdens oste, Atelier 1999, 1. udgave, 256 sider
Guide til alverdens oste, inklusive 100 opskrifter med ost som vigtig ingrediens.
Biblioteket  Saxo

Roz Harbutt, Denny & Juliet: Kokkens bog om oste, 1999, 256 sider
Biblioteket  Atelier

Kirsten Iversen: Bogen om ost - mild moden mangfoldig - lav din egen ost, Niche 2011, 135 sider.
Grundig og vidende bog om ost, inklusive ostens kulturhistorie, biologi og kemi, ostetyper, ostefremstilling, osterecepter, opskrifter med ost.
Biblioteket  Saxo  Hjemmeproduktion  Hjemmeriet

Kirsten Iversen: Hjemmelavet Ost, Klematis 2001, 72 sider
Biblioteket  Hjemmeproduktion

Kirsten Iversen: Hjemmeosteri : Opskrifter og gode råd til hjemmemejeristen. Dansk Hjemmeproduktion 2011, 15 sider.
Biblioteket

Kirsten Iversen: Opskriftshæfte til ostelavning, Hjemmeproduktion.dk
Grundig trin-for-trin vejledning i ostefremstilling for hytteost, camenbert, brie, castello, feta, ost i olie, havarti, danbo, ricotta og flødeost. Med tegninger.
Hjemmeproduktion

J M Buch Kristensen: Osteteknologi, Erhvervsskolernes Forlag 2008 (3. udg.), 279 sider.
Lærebog i ostefremstilling for mejeriteknologer. Beskriver detaljeret fremstillingsprocessen ved de fleste  kendte oste, danske som udenlandske.
Biblioteket

Jørgen Mønster Pedersen: 50 oste du skal smage før du dør, Gads Forlag 2009, 226 sider.
Den kendte vin- og madskribent viser vej til 50 fantastiske oste fra hele verden.
Biblioteket  Saxo

Gunnar Roed: Ostehandelens leksikon, Ostehandlerforeningen for Danmark 1976, 103 sider.
Biblioteket  Saxo 

søndag den 7. februar 2016

Vesterhavsosten fra Thise

Vesterhavsosten fra Thise Mejeri er efterhånden en af de mest kendte "nye" oste. Ikke underligt, idet den 2008 vandt Mejeribrugets Gourmetpris og efterhånden har opnået en ganske pæn distribution gennem danske dagligvarebutikker.

Thise Mejeri har nemlig ikke forsømt at udnytte denne fornemme pris gennem deres ret geniale og "nede på gulvet"-markedsføring af Vesterhavsosten - se bl.a. videoen "I den gode smags tjeneste" på Youtube.

Og hvordan er den så?


Når man støder på Vesterhavsosten i butikken gør den ikke megen stads af sig - en relativt anonym og almindelig plastindpakning med en udskåret trekant, i mit tilfælde på 249 gram, dvs. ungefähr et kvart kilo. Prisen på 59,95 giver en ca. kilopris på 240 kr., relativt højt for en håndværksost, der "kun" har modnet i 26 uger. Fedtindholdet er 48+ (32%), hvilket er medium.


Deklarationen røber, at osten er økologisk, ja faktisk kommer mælken til osten fra kun 7 økologiske mælkeproducentere, der alle ligger i nærheden af Bovbjerg i Vestjylland, hvor osten også modner sine 26 uger i et innovativt ostelager med direkte indblæs af vesterhavsluft lige under Bovbjerg fyr (se ovenstående video for detaljer). Osten manifesterer derfor på glimrende vis forudsætningerne bag "nordisk mad", dvs. kvalitetsprodukter på basis af lokale råvarer.


Den just udpakkede ost afgiver en mild og tiltalende mælkeduft.

Tålmodigheden er ikke stor, så allerede efter en halv times tid med osten i almindelig stuetemperatur må jeg bryde det første stykke. Osten er kompakt med enkelte, relativt store, saftfyldte huller, og den knækker som en god gouda.


I duft og smag minder den også lidt om en gouda, men endnu fastere og med enkelte ostekrystaller. Smagen er rund, sødlig og kraftig, men alligevel mild. Er man ikke til stærke oste, men alligevel søger ost med karakter, er Vesterhavsosten absolut et godt bud.

Det understreges af, at osten ifølge butikkerne er særligt populær hos det kvindelige publikum.

Det er svært at kritisere en succes, og Vesterhavsosten er da også en rigtig god ost!

Men jeg ser meget frem til at smage en udgave, der er lagret mere end de 26 uger. Jeg tror, at det yderligere ville understrege karakteren, og det vil ganske givet også give en endnu fastere ost og afsætte flere "saltnister" i osten og derved vil osten kunne konkurrere direkte med parmesansosten, som jeg elsker...
- - -

Ostens modning:  

Samlet vurdering: